SIKÇA SORULAN SORULAR

SIKÇA SORULAN SORULAR

BARF nedir?

Biologically Appropriate Raw Food (Biyolojik Olarak Uygun Çiğ Besin) ya da Bones And Raw Food (Kemikler ve Çiğ Besin) kısaltması olan Barf markamızın ilham kaynağı olmuştur. Kedi ve köpeklerin doğalarına uygun, sağlıklı, renklendirici, katkı ve koruyucu maddeleri içermeyen beslenme diyetlerini hazırlıyoruz.

Taze gıdalar kullanılarak hazırlanan Barftr mamaları can dostunuzun yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olacaktır. Can dostunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kontrol ve denetimine tabi şekilde yüksek kalite anlayışı ile soğuk zincir üretim yapılarak minik dostlarımıza ulaştırmayı amaçlıyoruz.

Kaç çeşit BARF mama var?

Köpekler için 3 farklı Barf mamamız mevcut. Bunlar; Mix Barf, Gold Barf ve Rich Raw’dan oluşmaktadır. Mix ve Gold Barf’ı günlük tam gıda olarak can dostunuza verebilirsiniz. Can dostunuzun bir günde ihtiyaç duyduğu bütün besinler bu mamalarda yer alıyor. Rich Raw mamamız ise öğütülmemiş gıdalar içeren ve sebze içermeyen bir mamadır, büyük ırklara ödül amaçlı tavsiye ederiz.

Ayrıca kediler için de Barf mamamız mevcut. Özellikle kediler için esansiyel olan taurin gibi önemli bir aminoasiti can dostunuz Barf yiyerek doğal bir şekilde alacaktır.

BARF'ın içinde neler var?

Mix Barf: Dana eti ve yağı, dana ciğeri, dana soluk borusu, dana dalak, tavuk eti, işkembe, hamsi, inek memesi, zeytinyağı, pirinç, yumurta, elma sirkesi, pancar, brokoli, havuç, kabak, balkabağı, yeşil elma ıspanak, tarçın, zerdeçal ve kimyon.

Gold Barf: Kuzu eti ve yağı, kuzu ciğeri, kuzu dalak, kuzu işkembe, kuzu soluk borusu, beyin, inek memesi, kuzu kaburga tozu, kuzu ayak tozu, brokoli, havuç, yeşil elma, ıspanak, balkabağı, yaban mersini, zerdeçal, kırmızı pancar, bıldırcın yumurtası, zeytinyağı, elma sirkesi, tarçın, kimyon.

Rich Raw: Dana eti, dana gözü, kuzu ayak, kuzu kulak, tavuk yemeklik, tavuk baget, tavuk kalp, tavuk pençe, sezon balığı.

Kedi Barf: Dana ciğer, dana yürek, dana dalak, dana boyun, somon, hamsi, tavuk eti, tavuk kalp, tavuk mide, tavuk yağı, havuç, yumurta kabuğu tozu, kaya tuzu, zeytinyağı.

Çiğ beslenme güvenli mi? Çiğ beslenmenin zararı var mı?

İşletmemiz HACCP denetimlerine tabii olup beraberinde ISO 22000 ve ISO 9001 kalite belgelerine sahiptir. Hammadde kabulü, üretim ve paketleme veteriner hekim kontrolünde ve onayında yapılmaktadır. Hijyen standartlarına ve Türk gıda kodeksine uygun üretim yapan Barftr mamaları güvenle tüketilebilir.

Çiğ beslenme kedi ve köpeklerin zaten doğalarında var olan bir beslenme biçimidir. Can dostunuza zararı yoktur aksine zamanla gözlemleyebileceğiniz pek çok faydası yer almaktadır. Bunlar; beyaz dişler, temiz nefes, ideal kiloya ulaşma ve koruma, artan kas kütlesi, ideal yağ oranı, gelişmiş parlak tüyler, güçlü tırnaklar, güçlü bağışıklık ve sindirim sistemi, enerji seviyesinin dengede tutulması, küçük ve daha az kokulu dışkı, eklem ağrılarının ve alerji sorunlarının azalması.

BARF ile beslerken nelere dikkat etmeliyim?

Donmuş olarak sizlere ulaşan ürünlerin soğuk zincirleri bozulmadan saklama koşullarına uyulmalıdır. Sizlere ulaşan ürünlerimizi; +4°C olan buzdolabınızda 4 gün , -6°C olan buzdolabınızda 8 gün , -12°C olan buzluğunuzda ise 3 hafta ve -18°C olan derin dondurucunuz da ise 1 yıl son tüketim tarihi vardır. -18°C de saklamanızı tavsiye ederiz.

Tüketime sunulacak miktar yaklaşık 24 saat önce buzdolabının +4 derecelik alt kısmında yavaş çözülmelidir. (Soğuk su veya mikrodalga buz çözme özelliği de kullanılabilir.)

Çözünen miktar 4 gün içerisinde tüketilmelidir (saklama koşullarına uygun biçimde).

Ellerinizi ve çiğ etle temas eden tüm mutfak eşyalarını veya tezgahınızı sıcak sabunlu/deterjanlı su ile yıkayınız.

Her yemekten sonra can dostunuzun mama kaplarını sıcak sabunlu/deterjanlı su ile yıkayınız.

BARF beslenme parazit yapar mı? Antiparaziter uygulama sıklığım ne kadar olmalı?

Barf beslenme parazit oluşturmaz. Hammadde kabulü yaptığımız et grubu ve sebze grubu ürünler insan tüketimine uygun belgeli uzmanları tarafından onay almış gıdalardır. Ayrıca üretim prosesleri esnasında ürünlerin yüzey dezenfeksiyonu ve doğal antimikrobiyaller kullanılarak üretime uygun onayı almaktadır.

Parazit bulaşımı çimden başka bir hayvanın dışkısı ile temastan, oturduğumuz banktan taşıyıcı olarak pek çok sebepten bulaşabilir. Hatta sokağa çıkmayan bir can dostuna dışardan taşıyıcı olarak biz insanlar bile bulaştırabiliriz.

Klinisyen hekiminizin diğer beslenmelerde önerdiği antiparaziter uygulama sıklığı ne ise Barf beslenmede de aynıdır. Daha detaylı bilgi için Barftr veteriner hekimine danışınız.

BARF beslemede neden alışma süreci gerekiyor?

Kedi ve köpeklerdeki olması gereken mide pH aralığı 1- 2,5’tur.

Fakat karbonhidrat ağırlıklı beslenme(örn: kuru mama diyeti) mideyi daha az asidik yapar.

Bir kedi veya köpek yüksek karbonhidrat veya bitki proteini, düşük hayvansal proteinli diyet tükettiği zaman midedeki asit salgılayan hücreler hidroklorik asit(HCl) salgısı için yeteri kadar uyarılamaz. Mide pH’ı 4-5 civarına yükselir.

Oysaki hayvansal proteinler, midenin asit(HCl) salgılayan hücrelerini uyarır.

Mideden çıkıp oniki parmak bağırsağına(duodenum) geçen asitli içerik bir sonraki sindirim basamağının da etkinliği için güçlü bir uyarıcıdır. Gerekli olan safra ve pankreas enzimlerinin akışını teşvik eder. Böylelikle sindirilebilirliği artırır.

İçeriğin pH’ı 1-2 civarında değilse sindirim sisteminin geri kalanında da aksaklıklar başlar. Geçiş dönemi dediğimiz bu zamanda kusma ve ishalin önüne geçmek için can dostlarının mide bağırsaklarının düzene girmesinde onlara yardımcı olmalı, daha sağlıklı sindirim sürecinde pati kurallarına uymalıyız.

Pati kuralları nedir?

Farklı mamalarla beslenmeye alışkın can dostunuzu barf diyeti ile artan miktarlarda tanıştırınız. Yani;

  • 3 gün %25 Barf mama, %75 eski mama
  • 3 gün %50 Barf mama, %50 eski mama
  • 3 gün %75 Barf mama, %25 eski mama

Bu süre sonunda tamamen Barf diyeti ile besleyebilirsiniz. Böylelikle can dostunuzun mide-bağırsak pH’ı, yararlı bakterileri ve enzimleri yeni beslenme düzenine alışmış olacaktır.

Hamile veya emziren can dostuma BARF vermeli miyim?

Barf beslenme, can dostlarının vücutlarının büyümesine, gelişmesine genetik kapasitesini maksimum seviyede göstermesine yardımcı olur. Barf ile beslenen anneler yaşamları boyunca işlenmiş mama ile beslenen annelerden daha sağlıklı yavrular dünyaya getirebilir. Bebeklerin büyüme ve gelişmeleri için ihtiyaçları olan tüm besinler barf mamada mevcuttur. Barf ile beslenen bir annenin laktasyon döneminde yavrularına sütünün yetmemesi gibi bir durum söz konusu değildir.

BARF beslenmenin faydaları nedir? Can dostumda ne gibi değişimler görebilirim?

Sindirilebilirlik: Barf ile beslenen can dostunun, yiyecekleri sıklıkla probiyotik içerdiğinden, daha iyi bağırsak sağlığına sahip olma eğilimindedir. Bu tür bileşenler, sağlıklı sindirime yardımcı olan can dostunun bağırsaklarında sağlıklı bakterilerin gelişmesine yardımcı olur. Birçok yüksek düzeyde işlenmiş mamanın sindirimi zordur ve GI(mide-bağırsak) yolunda tahribata neden olur. Yıllarca süren yetersiz beslenmenin kümülatif etkilerinden muzdarip olan yaşlı can dostları, genellikle daha kolay emilen yiyeceklerden yararlanır.

Artan Enerji: Kaliteli bir gıdada, besinler daha kolay kullanıma hazırdır. Can dostunuz kalitesiz yiyecekler yediğinde, vücut parçalamak ve besinlere erişmek için daha fazla enerji harcar. Oynamak, hevesli bir arkadaş olmak, görevleri yerine getirmek ve/veya antrenman yapmak için daha az enerjisi vardır. Oysaki Barftr’nin kolay tüketimi can dostunuzun enerji seviyesini dengede tutacaktır.

Cilt Sağlığı: Kuru, pul pul dökülen cilt ve donuk tüy, can dostunuzun genel sağlık ve beslenme durumunun bir yansımasıdır. Kulak enfeksiyonları kronik bir sorun olabilir ve beslenme ile yakından bağlantılıdır. Topikal ve oral ilaçlarla uzun süreli tedavi sorunu çözmeyebilir, ancak düşük karbonhidratlı, biyoyararlanımı yüksek sağlıklı bir diyet durumu önemli ölçüde iyileştirebilir.

Göz Sağlığı: Antioksidan bakımından zengin içerikler can dostunuzun genel sağlığına iyi gelir ve ayrıca göz sağlığını destekler. Yaşlandıkça, birçoğu görme sorunları yaşayabilir ve hatta bazı ırkların göz sorunlarına eğilimi vardır. Barftr diyeti bu endişeleri hafifletmeye yardımcı olur.

Kalp Sağlığı: Barftr standart markalardan daha az yağlıdır, bu da can dostunuzun daha kondüsyonlu olacağı ve kalp fonksiyonunu etkileyen kilo sorunlarının daha az olacağı anlamına gelir.

Bağırsak Sağlığı: Düşük kaliteli gıdalardaki dolgu maddeleri daha sık bağırsak hareketlerine sebep olur. Tahıl içermeyen diyete geçiş yapmak, "ihtiyaç molasının” sıklığını veya miktarını azaltacaktır. Ayrıca gelişmiş sindirilebilirlik, can dostunuzun kolon sağlığını destekler.

>Daha Sağlıklı/Daha Parlak Tüyler: Sağlıklı sindirim ile doğru beslenmeyi alan bir kedi, köpek parlak tüylere sahip olacak ve daha az tüy dökecektir.

 

Daha Az Alerji: Alerjisi olan can dostlarının çoğunda, Barftr beslenme ile neden olan tahıl hassasiyeti, nişasta yükü ortadan kaldırılır. Aradaki fark özellikle sindirim sistemi ve deri-tüy sağlığında kendini gösterir.

Uzun Ömür: Can dostunuzun bütünsel, doğal yiyeceklerle iyi beslendiğinde ve daha sağlıklı bir kalbe, daha iyi sindirime ve bağırsak sağlığına sahip olduğunda, arkadaşınızın ömrünü uzatmaya yardımcı olabilirsiniz.

Can dostuma günde ne kadar BARF vermeliyim?




Alışveriş sepetiniz boş!